Dzisiaj nie każdy Polak chce pracować w kraju, ze względu na warunki finansowe, jakie tu panują. Niestety realia Polskie, nie pozwalają na pełne dostosowanie wynagrodzenia, do standardu Europejskiego, przez co rodacy, zmuszeni warunkami życia, muszą pracować za granicą. Należy dodać, że nie wszyscy nasi rodacy robią to zupełnie legalnie, co jest częstym zjawiskiem, widniejącym zwłaszcza w Wielkiej Brytanii. Tak naprawdę, aby w pełni legalnie pracować na terenie Wielkiej Brytanii, osoba potrzebuje NIN-u. Jest to nic innego jak National Insurance Numer, który potwierdza legalność pracy rodaka za granicą.

Osoby, które do dzisiaj pracują w Anglii nielegalnie, nie posiadają takiego oznaczenia, przez co nie mogą odprowadzać podatków, ze swoich dochodów, uzyskanych za granicą. Szara strefa pracujących ludzi może więc pomarzyć, że kiedykolwiek uda im się osiągnąć taki stan. Oczywiście wspomniany NIN to nic innego, jak numer ubezpieczenia społecznego, który uzyskuje pracownik w momencie podjęcia legalnej pracy na wyspach. Tak naprawdę osoba zainteresowana nadaniem takiego numeru nie musi spełniać żadnych przepisów prawa, ponieważ jest to przede wszystkim dowolna kwestia.

Nie tylko w przypadku pracy

Tak naprawdę jadąc za granicą, wiele osób poszukuje aktywnie pracy, a mimo to jej nie znajdują i są zmuszeni żyć na tak zwanych świadczeniach socjalnych. Jeśli więc osoba nie posiada numeru NIN, nie może w żaden sposób starać się ubiegać o taką pomoc. W przypadku pierwszej legalnej pracy, taki NIN jest nadawany automatycznie, co jest bardzo ważne. Oczywiście wspomniane zajęcie musi być w pełni legalne, to jest jedyny warunek, do tego, aby praca mogła stać się w pełni legalna. Nadanie numeru nie jest niczym skomplikowanym, ponieważ osoba musi udać się do lokalnej instytucji w swojej mieście takiej jak Job Center i po prostu załatwić formalności. Co więcej, sprawę tego typu można załatwić poprzez telefoniczne umówienie się na wizytę, tak więc każdy chcący legalnie pracować pracownik, na pewno będzie posiadał NIN.

Rozmowa wszystko wyjaśni

Jeśli już wcześniej pracowaliśmy legalnie za granicą w Anglii, to taki numer NIN, na pewno został nam przyznany wcześniej. To bardzo ważne, ponieważ podczas pierwszej rozmowy, weryfikuje się, czy aby dana osoba nie posiada już NIN-u. Następna kwestia to już tylko umówienie spotkania na określony termin i przybycie na nie. Na tego typu spotkanie przynosimy paszport ewentualnie dowód osobisty oraz list od pracodawcy, który zgodził się nas legalnie zatrudnić. To nie są formalności, tylko zasady, jakie obowiązują w takich przypadkach. Pamiętajmy, że powinniśmy też potwierdzić adres, co może zrobić również przyszły pracodawca, poprzez wpisanie go do dokumentów.

Czekanie na decyzję

Gdy już wszystko załatwimy, to pozostanie nam jedynie na wyczekiwanie decyzji, jaka zapadła. Oczywiście, jeśli mamy problem z językiem i do końca radzimy sobie z wypełnieniem dokumentów czy rozmową, to powinniśmy mieć ze sobą tłumacza, która pomoże nam zrozumieć wszystko jak na dłoni. Na szczęście w Job Center pracują również pracownicy posługujący się dobrze językiem polskim, dlatego kwestia bariery językowej nie istnieje. Na takie potwierdzenie, może przyjść nam poczekać nawet do 6 tygodni, zwłaszcza jeśli jest w danym momencie dużo podobnych spraw i biuro nie jest w stanie się wyrobić w krótszym terminie. Na szczęście numer jest przyznawany prawie w każdym przypadku, dlatego nie musimy martwić się o odpowiedź odmowną. To bardzo ważne, ponieważ tylko tak możemy legalnie rozpocząć pracę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ